Utgiven 2015
ISBN 978-91-978681-1-2
Format 170 x 240 mm
240 sidor. Färgbilder
Första upplagan är slutsåld
Drottning Margaretas historia
av Margareta Skantze
Drottning Margaretas historia beskriver hur drottning Margareta I (1353-1412) lyckades förena Norge, Danmark och Sverige till en union efter flera hundra år av krig och våldsdåd. Margareta Skantze ställer frågan: Varifrån fick drottning Margareta styrkan, förmågan och viljan att genomföra denna märkliga politiska bedrift? Hennes svar är: ur en tusenårig tradition av kristna drottningar och kvinnliga visionärer som verkat för fred och försoning i Europa.
I första delen av boken beskrivs hur Norden genom den kristna missionen blev en del av Europa. Särskild tonvikt läggs vid banden mellan Norden och England under 1000-talet, samt mellan Norden och Kievriket. Ett längre avsnitt ägnas åt Heliga Birgitta, 1300-talets andliga auktoritet i Europa. Hennes kloster i Vadstena skapat ”först och främst för kvinnor” utgjorde en kraftkälla för drottning Margareta.
Sedan följer ett avsnitt som beskriver hur drottning Margareta stegvis nådde sitt mål, hur hon skickligt manövrerade mellan olika intressen, såväl ekonomiska som politiska, och om det höga pris som hon fick betala på det personliga planet för sin politiska gärning.
Sist beskrivs hur abbedissan Ingegerd, barnbarn till Birgitta och fostersyster till Margareta, maldes sönder i konflikterna kring förverkligandet av sin mormors visioner om ett kloster där män och kvinnor skulle arbeta sida vid sida.
Boken bygger på vetenskapliga verk, essäer, artiklar, biografier, skönlitteratur och bildkonst.
Några läsarreaktioner:
Eva Österberg, professor emerita i historia: Jag vill tacka dig hjärtligt för den vackra boken! Roligt att den blivit årsbok i föreningen Norden! Jag har själv särskilt uppskattat skildringarna av kvinnoödena, av släktsambanden i eliterna och av Vadstena-miljön och striderna där. Jag håller med dig: egentligen är vissa partier av den svenska medeltidshistorien lika spännande som familjens Tudors öden.
Tuulikki Andersson, textilkonstnär: Tack för ännu en härlig läsupplevelse. Det är så intressant, att få historia från kvinnoperspektiv. Helt annat än den skolans historieböcker lärde oss. Du skriver så att det är lätt och härligt att läsa, trots att det är mycket fakta. Lycka till med fler böcker!
Björn Höjer, historiker och historielärare: ”Drottning Margaretas historia” är så fylld av rik och spännande kunskap att jag inte kunde släppa den. TACK för ett nytt perspektiv!
Kerstin Males, översättare och skribent: Dåtidens politik, politiker, maktkamper, övergrepp, toppmöten, överenskommelser, religiösa stridigheter och drömmar om ett enat Europa känns bekant och jag har nu och då under läsningen undrat om jag läst tidningar av idag.