2008 Selmas samlade vrede

Margareta Skantze och Alexandra Gävert.

1 kvinna (50+) 1 musiker 70 minuter

Texten till monologen ingår i Kvinnomonologer.

Tysk översättning av Melsene Laux, Selmas gesammelte Wut, i Frauenmonologe.

Selmas samlade vrede är ett porträtt av en kraftfull sextioårig Selma Lagerlöf på höjden av sin karriär i  en våldsam uppgörelse med sig själv, sin samtid och med Gud. Margareta Skantze vill med sitt drama utmana bilden av Selma Lagerlöf som en ”sagotant” - en naiv, omedveten och folklig berätterska. Denna bild skapades av det sena 1800-talets ledande litteräre kritiker Oscar Levertin. Den har sedan förts vidare genom årtiondena, främst av manliga kritiker. Den återfinns i P O Enquists drama Bildmakarna, som sattes upp av Ingmar Bergman på Dramaten år 1998 och sändes i SVT år 2000. Här kablades bilden ut av Selma Lagerlöf som en smygsupande gammal fröken, skadad av sitt medberoende med den alkoholiserade fadern. Dessutom finns i dramat en antydan att fadern begått incest mot dottern. Som kontrast till den sexuellt oerfarna gamla Selma ställs den sexuellt utlevande unga skådespelerskan Tora Teje. 

Margareta berättar att P O Enquists drama fick henne att inse vidden av det motstånd som Selma hade att kämpa mot – och som också kvinnor idag måste kämpa mot. Hon frågar sig om det i Levertins lite lätt nedlåtande bild också finns ett mått av avundsjuka. Och om samma avundsjuka lever kvar hos Enquist-Bergman. Kanske är detta är ett utslag av 1900-talets oförmåga både att se upp till och erkänna en kvinnas geni. Kanske är denna oförmåga i själva verket ett grundläggande ackord för hela modernismen.

Margareta skrev Selmas samlade vrede  i samband med 150-årsjubileet av Selma Lagerlöfs födelse. Hon framförde själv texten tillsammans med två musiker, Anita Agnas på dragharmonika och cellisten Torbjörn Rapp, vid Lyckå Kammarmusikfestival år 2008. Därefter inledde hon ett samarbete med den ryska konsertpianisten Alexandra Gävert. Margareta läste texten och den varvades med musik av 1800-talets stora romantiker: Chopin, Beethoven och Schubert. Föreställningen turnerade i Sydsverige under flera år.   

Mer om Selma Lagerlöf: Mina vägviserskor

Görel Crona har gjort en egen instudering av "Selmas samlade vrede" och har turnerat runt om i hela Sverige med den under flera års tid.

Pressröster


Videoklipp med Görel Crona i rollen