1993 Vogn och Yxna

Scenograf: Eva Härstedt

Drama i två akter. 3 kvinnor, 3 män och en kör, 140 min. Texten publicerad i Historiska dramer.

Vogn och Yxna bygger på en vikingaberättelse från Blekinge, sammanställd och publicerad i flera varianter under göticismens storhetstid på 1800-talet. Den handlar om den store vikingahövdingen och våldsverkaren Vogn, hans hustru Tora och deras dotter Yxna. Medan Vogn är ute på härnadståg blir hans gård utsatt för ett överfall och dottern Yxna rövas bort. Hon förälskar sig i en av förövarna, Sparv. Det väcker ett ursinnigt hämndbegär hos Vogn. Yxna återvänder hem i sällskap med Sparv för att återförenas med sina föräldrar. Trots Toras varningar träder Yxna och Sparv vapenlösa inför Vogn. Han dödar omedelbart Sparv. Tora dör av sorg. Yxna längtar efter ett enda: att få hämnas. Slaven Solne försöker i stället få Yxna att försonas med sin far. 

Margareta Skantze har givit berättelsen andra accenter än sina manliga föregångare genom att lyfta fram kvinnornas roll. Slaven Solne nämns bara i förbigående i de tidigare verken. I detta drama är han en central gestalt, en representant för den tidiga kristna mission som nådde våra nordiska breddgrader via tillfångatagna slavar från Irland och England. 

Vogn och Yxna ställer den eviga frågan hur hämndens lagbundna väg mot undergången ska kunna brytas. 

Dramat iscensattes sommaren 1991 i en av flyghangarerna på Stumholmen. Regi: Nina Hoppe. Scenografi: Eva Härstedt. Musik: Astrid Selling. Rollen som Vogn spelades av Bo Montelius och Tora av Nina Hoppe.