Kvinnomonologer
Sju manuskript
av Margareta Skantze
Kvinnomonologer består av texterna till sju monologer som Margareta Skantze iscensatt. Hon säger:
"De kvinnor som jag porträtterar har på olika sätt bidragit till att vidga mitt synfält. De är starka, egensinniga och passionerade. De har levt stormiga liv, de har sökt utmaningar och de svåra uppdrag, men har trots alla motgångar aldrig övergivit sina visioner.
Bakom varje monolog ligger omfattande studier. Innan jag sätter pennan till papperet har jag läst allt jag kan hitta i form av biografier, brev, memoarer och dagböcker. Jag har skärskådat målade porträtt och fotografier. Jag har sökt återspeglingar av mitt eget själsliv och mina egna livserfarenheter för att hitta en förståelse på ett emotionellt plan.
Som dramatiker har jag en konstnärlig frihet, en licentia poetica, att tyda undertoner i de skriftliga fragmenten, att läsa mellan raderna och fylla i med egna tolkningar. En fråga som hela tiden återkommer är hur långt denna konstnärliga frihet sträcker sig. Jag har vinnlagt mig om att tolka kvinnorna utifrån deras egen samtid och inte försökt anpassa dem till vår tids värderingar och tänkesätt."
Monologerna är tänkta både som läsupplevelse och för att iscensättas.
Jesu mor Maria i monologen Modern vid korsets fot
Maria Magdalena - i monologen Maria Magdalena
Hildegard av Bingen - i monologen Hjärtats tysta sång
Drottning Margareta I - i monologen Kung Byxlös
Olympe de Gouges - i monologen Olympes rop på schavotten
Selma Lagerlöf - i monologen Selmas samlade vrede
Elin Wägner - i monologen Elins stora längtan
Monologerna finns i tysk översättning av Melsene Laux, Frauenmonologe
Läsarreaktion:
Caroline Svensk, Bibliotekstjänst: Margareta bygger upp fina kulisser för ett historiskt berättande ur olika premisser och motiv – hela tiden med ett kvinnligt perspektiv i fokus. Utöver de sju monologerna finns i slutet ett längre efterord där författaren delar sin inspiration och avsikt med boken. Kvinnomonologer är ett passionsarbete om kvinnoarv, om historia ur ett kvinnoperspektiv, med utgångspunkt i kristendom och politik.