Hildegard och Leonardo

en själarnas brottningskamp i sju ronder

Idén till den musikaliska berättelsen Hildegard och Leonardo - en själarnas brottningskamp i sju ronder uppstod ur två bilder med likartat motiv. Den ena är Människan i kosmos (Hildegard av Bingen) och den andra Människan inskriven i en cirkel och kvadrat (Leonardo da Vinci). De båda bilderna tycktes i blixtbelysning ge en sammanfattning av den förändrade bilden av människan och hennes plats i Skapelsen som ägt rum sedan Hildegards tid. Margareta letade efter ytterligare bilder som kunde fördjupa förståelsen av denna förändring. Det blev sammanlagt sju bildpar som utgör utgångspunkt för en tänkt dialog mellan två universalgenier från två olika epoker.

Hildegard av Bingen (1098-1179) kallades för Sibyllan från Rhen. Hon var abbedissa, arkitekt, naturvetare, teolog, predikant, kompositör och bildskapare. Hildegards minne har bevarats i en obruten tradition under 900 år av nunnor i hennes kloster. Under 1900-talet har ett nytt intresse väckts för hennes tankar, hennes medicinska kunskaper och hennes musik. Hon helgonförklarades av påve Benedictus XVI år 2012.

Leonardo da Vinci (1452-1519) brukar ses som själva förkroppsligandet av renässansmänniskan. Den glupande kunskapshungern, skaparivern, konstnärligheten, ingenjörskunnandet, intresset för naturvetenskap och den stigande dödsångesten – allt detta gör honom till en Faust i kamp mot den utmätta tid som människolivet förvandlats till sedan fönstren mot Himlen har stängts genom den ökande sekulariseringen.

Margaretas reflexioner kring bilderna varvas med musik från Hildegards 1100-tal och Leonardos 1400-tal framförd av medeltidsensemblen Sonatrice. Kampen handlar inte om att kora en vinnare, utan om att betrakta och besinna en avstannad dialog mellan män och kvinnor, mellan tro och vetande, mellan hopp och förtvivlan, mellan jordiskt och himmelskt.

Urpremiären ägde rum den 16 oktober 1999 på Europolitan i Karlskrona, en stor modern matsal med svindlande utsikt genom väldiga glasfönster över Danmarksfjärden. Ett arrangemang av Blekinge Tekniska Högskola i samarbete med KTH/Dramaten.