2024 Olympes rop på schavotten
Anna Lahmer i rollen som Olympe och Astrid Selling som musiker.
Monolog. 60 minuter.
Texten till monologen ingår i Kvinnomonologer.
Tysk översättning av Melsene Laux, Olympes Ruf auf dem Schavott, i Frauenmonologe.
Olympes rop på schavotten är ett porträtt av Olympe de Gouges (1748-1793), en av de första kvinnorna som avrättades under den franska revolutionen. Hon växte upp i den sydfranska regionen Occitanien. Hon greps av samtidens revolutionära strömningar och flyttade till Paris. Där kastade hon sig med liv och lust in i arbetet för att skapa ett nytt Frankrike, som skulle bli en förebild för hela Europa. Hon skrev teaterpjäser och pamfletter. Men snart insåg hon att hon de stolta parollerna om frihet, jämlikhet och broderskap varken innefattade kvinnor eller slavar. Då skrev hon en egen deklaration som omfattade alla människors lika värdighet. I takt med det framväxande jakobinska terrorväldet blev hennes kritik allt mer ursinnig. Det ledde till hennes död på schavotten.
Dramat bygger på den franske historikern Olivier Blancs biografi Olympe de Gouges, som utkom år 1981 i samband med tvåhundraårsminnet av franska revolutionen. Boken ledde till en världsomfattande återupptäckt av Olympe de Gouges och ger ett nytt perspektiv på den franska revolutionen.
Föreställningen hade premiär den 25 april 2024 på Porslinsmuseum i Karlskrona. Rollen som Olympe gestaltades av Anna Lahmer Scenografi: Viktoria Rosén. Musik: Astrid Selling. Produktion: Teater Kontur.
Mer om Olympe de Gouges: Mina vägviserskor
Några röster ur publiken:
Ulla Lundgren: "En stark och berörande föreställning om en, för oss svenskar okänd, modig och självständig kvinnas kamp för det fria ordet under franska revolutionen. Från första sekunden rycks man som åskådare med den frispråkiga Olympes livsöde; hela hennes liv spelas under en kort och intensiv föreställning upp och det är svårt att värja sig och att inte bli berörd. Ett sannskyldigt exempel på hur historien kan levandegöras på ett sätt som gör intryck och ger eko in i våra dagar."
Harald Ekedahl: "Margareta Skantze har verkligen lyckats lyfta fram en okänd historia och ge ett annorlunda perspektiv på franska revolutionen och dra trådar in i nutiden. I sin monolog låter hon utmärkta skådespelerskan Anna Lahmer ge oss ett starkt och berörande vittnesbörd om vilka viktiga steg vi som mänsklighet hela tiden låter bli att ta för att få en fredlig, rättvis och jämlik värld. En föreställning jag tar till mitt hjärta och varmt rekommenderar!
Må den leva länge och spelas ofta!"
Ulf Fembro, regissör: "Jag stämmer in i hurraropen för föreställningen Olympes rop på schavotten, som jag fick åtnjuta på genrepet! Det är fantastiskt att se resultatet av människor som kan sitt hantverk till fulländning, manus, scenografi, musik och skådespel. Det är fyra mästare som delar med sig av sin konst i detta verk. Och en sak till, du får lust att ställa dig på barrikaderna av att se den! Underbart!"
Emelie Trossö, scenkonstnär och regissör: "Vilken strålande föreställning! Margareta Skantze levandegör en gripande och länge bortglömd historisk kvinnas öde. Varje skolelev, eller varför inte varje historieintresserad person, borde se denna föreställning! Anna Lahmer gör en enastående tolkning av Olympe de Gouges kamp och förtvivlan. Astrid Sellings occitanska musik tillför ytterligare en dimension av liv och djup i dramat. Grattis!"
Ylva Haasum,tidigare kulturchef: "Olympe de Gouges öde är djupt fascinerande och det är en fin bedrift att lyfta fram henne ur glömskan. Hon gick sin egen väg och fick betala ett högt pris för det. Hur många vågar göra det idag?"
Johan Bernander, tidigare teaterchef: "En stark och berörande föreställning om en, för oss svenskar okänd, modig och självständig kvinnas kamp för det fria ordet under franska revolutionen. Margareta Skantze lyfter fram en av vår tids viktigaste frågor genom detta gripande kvinnoöde. Hur kan den lilla människan hävda sin röst för mänskliga rättigheter mot etablissemangets ekonomiska intressen."
Ture och Ulla Andersson: "Några tankar kring din djupt berörande pjäs. Vi får möta en intellektuell kvinna med erfarenhet av ett värderingssystem så präglat av l'ancien regime. Hennes analys av hur detta påverkar hennes liv leder till ett engagemang och en glödande tro på revolutionens ideal, förändring är möjlig. Att få följa hennes kamp, hennes förtvivlans rop när drömmen krossas, när insikten kommer att jämlikhet och frihet inte gäller alla, är oerhört berörande. Våra läroböcker i historia glömde ett och annat. Tack för den insikt vi fick och i den form den presenterades. Text, musik, framförande: superbt!"