Detta är ........

Heliga Birgitta

Heliga Birgittas (1303-1373) liv var fyllt av kriser som ledde henne mot en djupnande tro och ett allt starkare engagemang i samtidens stora frågor. 

Det jag fascinerats av är det kluvna och det brustna hos Birgitta. Hennes liv var kantat av många sorger, besvikelser och motgångar. Men hon gav aldrig upp! Jag fascineras också av det förbehållslösa stöd som hon fick av männen i sin omgivning, främst bland dem Petrus av Alvastra och Petrus av Skänninge. Likaså fascineras jag av hennes många problem i förhållande till sina åtta barn, hennes passionerade förälskelse i sin man Ulf Gudmarsson och hennes fallenhet för smicker.

Heliga Birgitta helgonförklarades bara några år efter sin död. Den romersk-katolska kyrkans bild av henne är tillrättalagd för att passa in i tidens ideal. Här beskrivs hur Birgitta redan från barnsben mötte Jesus Kristus och Jungfru Maria i sina uppenbarelser. Min bild är att hennes omvändelse kommer ganska sent i livet, i spåren av förlusten av den äldste sonens oväntade död. Hon gjorde då en pilgrimsresa till Santiago di Compostela tillsammans med sin man. Färden genom det krigshärjade Frankrike blev för Birgitta en uppslitande insikt i det lidande som det pågående Hundraårskriget vållade. Birgitta såg också på nära håll kyrkans och den andliga maktens förfall. Och hon frågade sig: Vad ska rädda mänskligheten undan Guds rättvisa straffdom?

Ur mötet med det sargade, sönderpinade och döende Europa föddes hennes visioner om en ny klosterorden "främst för kvinnor". Klostret skulle styras av en abbedissa med både andlig och världslig makt. Det skulle det också finnas präster och munkar i en separat avdelning. Så skulle en förebild skapas av samarbetet mellan kvinnor och män. Inspirationen hämtade Birgitta från äldre tiders dubbelkloster, som funnits i den anglosaxiska sfären, liksom i Sydfrankrike. 

Birgittas börd och ställning gjorde det möjligt för henne att bli hörd av påvar, prelater, kungar och stormän. Hon dundrade mot dessa maktens män, kallade dem för vargar, åsnor och stinkande apor. Hon var nära att lynchas och brännas på bål som häxa av uppretade folkmassor som hon skällt ut för deras lösaktiga leverne och utmanande klädsel.

Det är Heliga Birgittas drömmar och visioner som är hennes storhet. Hennes vrede och hennes mod. Hennes strävan och hennes längtan. Hon fick aldrig se något resultat av allt sitt arbete. Ändå fortsatte hon in till sitt sista andetag att kämpa för sin vision om Jungfru Marias, Gudsmoderns, helande kraft i en värld söndrad av krig och våld.

År 1999 utsågs hon av påve Johannes Paulus II till skyddshelgon för Europa tillsammans med Edith Stein och Katarina av Siena.

Om henne har jag skapat musikberättelsen Heliga Birgittas långa vandring.

Ett längre avsnitt om Heliga Birgitta och om Vadstena kloster ingår i min bok Drottning Margaretas historia